Útmutató a Területi elemzések alkalmazáshoz

TeIR (Területfejlesztési és területrendezési Információs Rendszer)

Használati útmutató: Területi elemzések

Portál: TeIR - Oktatási portál
Kurzus: Regisztrációhoz kötött alkalmazások
Könyv: Útmutató a Területi elemzések alkalmazáshoz
Nyomtatta: Vendég felhasználó
Dátum: 2023. March 23., Thursday, 00:24

Tartalomjegyzék

1 Bevezető

Amennyiben komplex statisztikai elemzésekre van szükség úgy, hogy ezeknek egy dinamikus alkalmazásból történő összeállítására nincsen idő vagy lehetőség, akkor az előre definiált statisztikai mutatókat különböző területi szinten bemutató „Területi elemzések” alkalmazás a legmegfelelőbb megoldás.

Az alkalmazás segítségével statisztikus által képzett mutatókból országos, regionális, megyei, kistérségi, Budapest kerületei, üdülőkörzet valamint tájegységre vonatkozó területi elemzések készíthetők. Az elemzés a területi szint függvényében, előre meghatározott szakmai kritériumrendszer alapján különböző összehasonlító kartogramokat és diagramokat tartalmaz.

Területi elemzésekTerületi elemzések alkalmazás felülete

Amennyiben a felhasználó a „Területi elemzések” alkalmazásban nem, vagy nem olyan formában találja meg a számára legmegfelelőbb paraméterek alapján elkészített elemzést, ahogyan az a munkájához szükséges, akkor javasolható az Interaktív elemző használata, mellyel ugyan nagyobb időráfordítással, de jóval több, – az elemzés szempontjából fontos – paraméter választható ki s vonható be a különböző lekérdezésekbe.

A területi elemzések alkalmazás gyakorlatilag előre elkészített statisztikai mutatók különböző szempontok szerinti prezentálását teszi lehetővé, melynek részleteit egy konkrét példa megvalósításán keresztül mutatjuk be.

2 Mutató kiválasztása

Mintapéldánkban az 1000 lakosra jutó háziorvosok számának alakulását szeretnénk nyomonkövetni az 1990 és 2004 közötti időintervallumban, konkrétan az Északmagyarországi régióra vonatkozóan egy vonaldiagramon valamint egy kartogramon ábrázolva.

Első lépésben azt a statisztikai mutatót célszerű kiválasztani melyről a felhasználó – további paraméterek beállításával – információt szeretne kapni. A statisztikai mutató kiválasztásának két módja van.

Az egyik, az alkalmazás ebből a célból rendelkezésre álló ablakában felsorolt, különböző csoportokba kategorizált mutatók közüli, legördülő menüből történő választás. Ennek használata egyértelmű. A másik a mutató szűrés funkció használata.

A mutatók szűrése tulajdonképpen kulcsszavas keresést jelent. A „Kulcsszó:” felirat mellett található szabadszöveges mezőbe írt szöveg vagy szövegrészlet a Mutató szűrés gomb aktivizálásával kerül keresésre, a rendelkezésre álló statisztikai mutatók között. A keresés nem kisbetű-nagybetű érzékeny, és szórészletre is érvényes találatokat hoz. Megfelelő eszköz arra, hogy az elemzés szempontjából fontos kifejezések ismeretében a releváns mutató gyorsan megtalálható legyen.

Mutató szűréseMutató szűrése

Példánkban az „orvos” kulcsszóra történő keresésre született, két fő kategóriába (Oktatási intézmények, Egészségügyi ellátás) sorolt találatok láthatóak. Az eredménylistából kiválasztható a keresett mutató (esetünkben az 1000 lakosra jutó háziorvosok száma)∗. Az Összes mutató gomb hatására a keresés eredménye törlődik s ismét minden, az alkalmazásba integrált statisztikai mutató látható lesz.

Összes mutató megjelenítéseÖsszes mutató megjelenítése

3 Elemzési időszak

A megfelelő mutató kiválasztását követően meg kell határozni az alábbi paramétereket:

Időszak megadása

Az elemzés időszakának megadásakor két legördülő menüből szükséges kiválasztani a „-től” és az „-ig” éveket (esetünkben 1990-2004).

Elemzési időszak megadásaAz elemzési időszak megadása

Az időszak megadásával kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az alkalmazás automatikusan csak olyan időintervallum kiválasztását teszi lehetővé amely a vizsgált mutatóra adatot tartalmaz. A legördülő menüben már a mutató választásakor (előző fejezet) azon kezdő és utolsó év jelenik meg amelyekre a statisztikai mutató rendelkezésre áll.

4 Elemzés szintje és területegysége

A mutató ill. az elemzési időszak meghatározása után következik az elemzés szintjének beállítása.

Elemzés szintjének beállításaAz elemzés szintjének beállítása

Az elemzés szintje legördülő menü segítségével az alábbi lehetőségek közül választhat:

Az országos kategória kivételével a felhasználó egy újabb legördülő menüt kap (a „További beállítási lehetőségek” panelen), mellyel szűkítheti, hogy hazánk konkrétan mely régiójára, megyéjére vagy kistérségére stb. szeretné az adott statisztikai mutató vizsgálatát szűkíteni. Ennek megvalósítására az elemzés szintjének kiválasztása után a Terület egység legördülő menüben nyílik lehetősége (példánkban a regionális elemzési szint terület egység listájából kiválasztjuk az Észak-Magyarország-ot).

Területegység beállításaA területegység beállítása

5 Megjelenítés definiálása

A megjelenítés definiálásakor a megjelenítési mód és amennyiben szükséges kartogram tulajdonságok is megadhatóak. Tekintettel arra, hogy a megjelenítési módok esetében mutatótól és a választott területi egységtől függően megyei, kistérségi vagy akár települési megjelenítés is választható, fontos kiemelni, hogy területi értelemben a megjelenítési mód tartalmi változást is hozhat. Tehát a megjelenítési definiálásakor nem csupán színek (ez is csak a kartogram esetén paraméterezhető), hanem a választott statisztikai mutató adott időintervallumra és területi egységre vetített további, a jogállás, idősor, vagy a területegység megjelenítésbeli szempontból további szűkítése lehetséges.

Megjelenítési módok

A felhasználói felületen megjelenő, jelölőnégyzettel választható megjelenítési módok attól függnek, hogy milyen elemzési szint ill. területegység került kiválasztásra. Fontos megfigyelni, hogy a jelölőnégyzetek előtt „D” és „K” betűk utalnak a diagram ill. kartogramszerű megjelenítésre.

Megjelenítési módokMegjelenítési módok

Kartogram tulajdonságok

Amennyiben a megjelenítési módoknál kartogram került kiválasztásra, a „Kartogram tulajdonságok” paraméterezésével a lentebbi ábrán látható legördülő menü színsémái ill. az osztályok száma is beállítható.

Kartogram tulajdonságokKartogram tulajdonságok beállítása

6 Mutatók megjelenítése

Miután a felhasználó legördülő menüből vagy kulcsszavas kereséssel kiválasztotta az elemzéshez szükséges statisztikai mutatót, definiálta az elemzési feltételeket (az elemzési időszakot, az elemzés szintjét, a területegységet), majd a megjelenítési módokat is beállította a Mutatók megjelenítése gomb aktivizálásával kérhető le a területi elemzés eredménye.

A Mutatók megjelenítése gomb hatására – a beállított paramétereknek megfelelően – az 1990-2004 közötti időintervallumra vonaldiagram ill. 2004-es kistérségi adatokat ábrázoló kartogram formájában kerül megjelenítésre az 1000 lakosra jutó háziorvosok száma az Észak-magyarországi régióban.

Mutatók megjelenítéseMutatók megjelenítése (vonaldiagram; kartogram)