2 Mutató kiválasztása

Mintapéldánkban az 1000 lakosra jutó háziorvosok számának alakulását szeretnénk nyomonkövetni az 1990 és 2004 közötti időintervallumban, konkrétan az Északmagyarországi régióra vonatkozóan egy vonaldiagramon valamint egy kartogramon ábrázolva.

Első lépésben azt a statisztikai mutatót célszerű kiválasztani melyről a felhasználó – további paraméterek beállításával – információt szeretne kapni. A statisztikai mutató kiválasztásának két módja van.

Az egyik, az alkalmazás ebből a célból rendelkezésre álló ablakában felsorolt, különböző csoportokba kategorizált mutatók közüli, legördülő menüből történő választás. Ennek használata egyértelmű. A másik a mutató szűrés funkció használata.

A mutatók szűrése tulajdonképpen kulcsszavas keresést jelent. A „Kulcsszó:” felirat mellett található szabadszöveges mezőbe írt szöveg vagy szövegrészlet a Mutató szűrés gomb aktivizálásával kerül keresésre, a rendelkezésre álló statisztikai mutatók között. A keresés nem kisbetű-nagybetű érzékeny, és szórészletre is érvényes találatokat hoz. Megfelelő eszköz arra, hogy az elemzés szempontjából fontos kifejezések ismeretében a releváns mutató gyorsan megtalálható legyen.

Mutató szűréseMutató szűrése

Példánkban az „orvos” kulcsszóra történő keresésre született, két fő kategóriába (Oktatási intézmények, Egészségügyi ellátás) sorolt találatok láthatóak. Az eredménylistából kiválasztható a keresett mutató (esetünkben az 1000 lakosra jutó háziorvosok száma)∗. Az Összes mutató gomb hatására a keresés eredménye törlődik s ismét minden, az alkalmazásba integrált statisztikai mutató látható lesz.

Összes mutató megjelenítéseÖsszes mutató megjelenítése